Микрочастиците се срещат в планини, високи близо 4000 м Пластмасата вече

...
Микрочастиците се срещат в планини, високи близо 4000 м Пластмасата вече
Коментари Харесай

Пластмасов дъжд замърсява всичко, което ядем и пием, изменя климата

Микрочастиците се срещат в планини, високи близо 4000 м

Пластмасата към този момент е на всички места и това не е пресилено. Японски учени потвърдиха, че дъжд от пластмаса замърсява всичко, което ядем и пием, като доближава даже до най-чистите кътчета на планетата и променя климата, заяви “Индипендънт ”.

Облаците вече съдържат пластмаса

Частиците са микроскопични и предизвикват така наречен пластмасов дъжд, твърди ново проучване на японския университет “Васеда ”. Учените се притесняват, че упоритите частици с размери, по-малки от 5 мм - известни като микропластмаса - са способни да попаднат в съвсем всичко, което хората употребяват. Намерени са даже в най-високата планина в Япония Фуджи, чийто връх е съвсем 4000 метра.

Микропластмасата е резултат от насищането с пластмасово замърсяване, което задушава нашите земи и океани. Пластмасовите боклуци се разпадат на все по-малки части с времето и намират своя път в атмосферата, човешките тела и типове. Предишни проучвания свързват тези частици с рак, неплодородие и хормонални разстройства.

Новото проучване прави оценка за първи път по какъв начин микропластмасата въздейства върху образуването на облаци и евентуалното влияние върху климатичната рецесия и здравето ни.

Облачна вода е събрана от върховете на две японски планини на височина сред 1300-3776 метра. Учените употребяват усъвършенствани техники и откриват девет вида полимери и един тип каучук

във въздушната микропластмаса. Пластмасите са хидрофобни, само че стават хидрофилни (обичат водата) след дълготрайно излагане на ултравиолетова светлина, изясняват създателите. “Микропластмасата на огромна надморска височина може да повлияе на образуването на облаци и на собствен ред да промени климата ”, пишат учените. Прахът по пътя, сметищата, износването на гумите и изкуствената трева са евентуални наземни входни точки за пластмасата. Океанът може също да изпрати своята микропластмаса към небето посредством морски пръски и други процеси на аерозолиране - където частиците стават задоволително леки, с цел да се пренесат във въздуха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР